Top 25 Bug Out Bag Items

Zuurstof

1. Een aantal mondkapjes. Klein en compact kan dit bescherming bieden tegen stof, bacteriën etc. Onmisbaar in gebieden die zijn getroffen door besmettelijke ziektes of door stedelijke gebieden waar door aardbeving of explosies veel schadelijk gruis in de lucht hangt.

Water & voedsel

2. Compacte waterfilter en veldfles om water in op te slaan. 3 dagen zonder water betekend einde verhaal voor de meeste mensen. Een compact herbruikbaar waterfilter en een gevulde veldfles zijn onmisbaar. Neem daarnaast twee extra flessen water mee zodat je, als het zover is, niet meteen op zoek hoeft naar water om te filteren.

3. Een compacte survival kookset, voor het koken van water, het maken van thee met kruiden uit de natuur of om een maaltijd te koken. Onmisbaar en altijd handig.

4. Een compact noodrantsoen met gevriesdroogd voedsel voor minimaal 3 dagen. Kies goede kwaliteit maaltijden die je zelf lekker vindt. Goed en lekker eten kunnen een bugout scenario een stuk aangenamer maken.

5. Cash geld (& compacte ruilmiddelen). Handel vindt altijd en overal plaats, ook in tijden van crisis. Wat cash geld hebben kan het verschil maken. Zilveren munten hebben kan ook handig zijn om te ruilen tegen voedsel of andere zaken.

6. Een tool om voedsel te verzamelen. Als de meegebrachte voedselvoorraad op is, is het handig om de middelen te hebben om zelfstandig voedsel te verzamelen. Hoe meer opties hoe beter, maar ook hoe zwaarder de uitrusting. Deze afweging kunt u zelf maken, maar wij geven hier 2 suggesties.

6.1. Een compacte fishing kit. Een compact survival vis setje is altijd handig. Het is relatief klein, weegt weinig en neemt weinig plek in beslag. Het absolute minimum.

6.2. Een compacte kruisboog in plaats van of ter aanvulling van de fishing kit. Jagen met boogwapens is in vele landen, net als hier verboden. In landen waar het niet verboden is kan een kruisboog helpen om klein/medium wild te jagen als het overige voedsel op is. Recurve modellen verdienen voorkeur; door hun simpelere constructie zijn ze eenvoudiger zelf te onderhouden. Houdt wapens altijd, ook in een bugout scenario, uit het zicht van anderen en ga elke confrontatie uit de weg!

Bescherming

7. Een goed survival mes en een slijpsteen. Misschien wel de nummer 1 op de lijst. Een mes is je basis gereedschap. Zorg voor een degelijk mes, liefst met een vast lemmet. Kijk wat bij je past en goed in de hand ligt. Bezuinig hier niet op!

8. Een multitool. Van het aandraaien van een schroef, tot het los trekken van een vishaakje. Er zijn veel kleine taken waarbij een gewoon mes tekort schiet. Een goede multitool is meer dan handig!

9. Een zaklamp, licht in de duisternis. Een zaklamp is onmisbaar om je weg te vinden in het donker, maar ook om mee te seinen. Kies een degelijke zaklamp die niet te zwaar is en die op makkelijk vindbare reguliere AA of AAA batterijen werkt, of die met zonlicht kan worden opgeladen.

10. Manier om vuur te maken (fire starter, aansteker, survival lucifers) Vuur is een enorme “opsteker”. Het verwarmt, je kan erop koken en het verbroederd om samen rond een vuur te zitten. Neem voor de zekerheid meerdere middelen mee om vuur te maken. Neem bijvoorbeeld watten of tampons mee als aanmaak materiaal.

11. Een survival bijl en een tactische schep. Hout voor op het vuur zal uiteindelijk waarschijnlijk zelf gehakt moeten worden. Zorg voor een mooie balans tussen functionaliteit en gewicht. Niet te zwaar, want je moet het zelf dragen.

12. Een EHBO kit. Zorg voor een kleine compacte kit met praktische inhoud. Denk aan pleisters, ontsmettingsmiddel, een reddingsdeken, een noodverbandje, een schaar, veiligheidsspelden, een (teken)pincet, ORS en Norrit, eventueel pijnstillers of noodzakelijke medicijnen. In een apart artikel op dit blog zal er stapsgewijs worden ingegaan op de inhoud van een survival EHBO pakket.

13. Hygiëne/toilet setje. Hygiëne is belangrijk voor gezondheid én moraal. Neem niet te veel mee, en beperk je bijvoorbeeld tot een tandenborstel, tandpasta, een zeepje, tampons en een handdoekje.

14. Een goede tarp. Niets is zo fijn als het hebben van een afdak om droog onder te kunnen staan of om spullen droog onder te houden. Daarnaast kan een tarp gebruikt worden als warmteschild bij een vuur, als onderzeil, en voor nog veel meer.

15. Reparatiekit. Duct tape, paracord, tie wraps, naald en draad. Need we say more?

16. Een set droge kleren. Kijk naar wat past bij het lokale klimaat. Goede, sneldrogende kleding heeft voorkeur in dit deel van de wereld. Denk aan een set ondergoed, sokken, een shirt, een trui, een broek, een muts en (werk)handschoenen.

17 Een poncho. Vaak klein en compacter dan een regenpak, helpt een poncho je droog blijven als je noodgedwongen door de regen moet lopen en het kan beschermen tegen koude wind.

18. Een dry bag. Een waterdichte zak helpt te zorgen dat je kleren, documenten, elektronica en eventueel slaapzak droog blijven. Natte kleding en een natte slaapzak resulteren in kou, slechte nachtrust en hebben een slechte invloed op moraal.

19. Een bivy bag/bivak zak. Een “zak” om droog in te liggen met je slaapzak of kleren. Voor wie aan de lange termijn denkt is een goretex bivy een goede optie, maar er zijn ook kleine noodbivakzakken van plastic verkrijgbaar die lichter, maar iets minder duurzaam zijn.

Slaap

20. Een goede slaapzak. Je eigen “bedje” hebben in roerige tijden is een enorme opsteker. Bezuinig hierop niet! Ga voor een degelijke, lichte en sneldrogende slaapzak die ook in de winter voldoende warmte biedt.

21. Een slaapmatje. Bij slapen op de grond trekt kou eerder via de grond het lichaam in dan via de buitenlucht. Een isolerende ondergrond is dan ook essentieel! Een bed van blaadjes kan werken, maar een snel uitgerold, comfortabel matje is wel zo lekker.

Mentale gesteldheid

22. Een kompas en landkaart. Een doel hebben, zoals het vinden van een veilige plek, kan mensen door zware tijden helpen. Maar in praktische zin vormt een bepaalde plek vinden zonder tomtom of telefoon met internet voor veel mensen al een probleem. Een “ouderwetse” landkaart en een (niet digitaal) kompas zijn dan essentieel om succesvol te kunnen navigeren als het internet plat ligt.

23. Een survival radio. Een goede noodradio kan helpen op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom het eventuele noodscenario, maar kan ook dienen als speaker voor een mp3 speler. Kies een radio met een zonnepaneel die ook een telefoon of mp3 speler kan opladen. Een echte opsteker!

24. Speelkaarten. Weinig dingen kunnen zo therapeutisch werken als het spelen van een kaartspelletje. Even ontspannen, tijd doden en met elkaar bezig zijn. Lone wolves kunnen natuurlijk patience spelen.

25. Een compact survival handboek. Alleen al het weten dat je kennis en inspiratie om te overleven binnen handbereik hebt kan enorme mentale rust geven. Een must have.

En uiteraard een goede rugtas om alles in te doen. Er zijn minimalisten die vinden dat zaken als een slaapzak niet in een bugout bag horen, en dat het bijvoorbeeld ook kan met alleen een bivy bag met blaadjes erin. De meeste mensen zijn echter niet zulke die-hard survival experts en willen wat meer comfort. Dat betekent dus meer spullen en daarmee een grotere rugtas. Uitgaande van de bovengenoemde lijst is een rugtas van tussen de 60 en 80 liter een goede keuze. Zorg voor een goed frame/draagsysteem dat past bij uw lengte en gewicht. Militaire tassen zijn vaak duurzamer maar zwaarder dan de civiele varianten. Uw rugtas is uw vriend waar u in tijden van nood uit leeft, dus koop een degelijke en goed passende tas. U kunt er ook voor kiezen om een complete Bug Out Bag in één keer te kopen.

Bezig met laden...