Gasmasker kiezen
Er zijn verschillende soorten gasmaskers die ieder weer eigen eigenschappen en specificaties hebben. Hieronder worden verschillende typen beschreven en welke soorten gasmaskers in deze situaties de juiste bescherming bieden. Zo kun je bepalen welk type gasmasker geschikt is voor jouw situatie. Het hebben van een noodpakket, inclusief gasmasker, is essentieel om voorbereid te zijn op onverwachte situaties.
Dagelijkse luchtvervuiling in de stad
In stedelijke gebieden is de luchtkwaliteit vaak aanzienlijk slechter dan in omliggende gebieden. Fijnstof, smog en uitlaatgassen kunnen de gezondheid bedreigen. Om jezelf te beschermen tegen deze stoffen en gassen is een simpel FFP2 mondmasker al voldoende. Deze maskers zijn lichtgewicht en bieden bescherming tegen fijnstof en andere schadelijke deeltjes.
Bescherming tegen stof
In omgevingen zoals de bouw of bijvoorbeeld bij houtbewerking komt veel stof vrij. Het is belangrijk om hiertegen beschermd te zijn. Een FFP2 masker biedt bescherming tegen bijvoorbeeld kleine hoeveelheden stof, maar deze bescherming is minimaal. Voor betere bescherming wordt een halfgelaatsmasker aanbevolen. Als er echt veel stof aanwezig is en de ogen moeten worden beschermd, biedt een volgelaatsmasker de beste oplossing.
Werken met schadelijke dampen of stoffen
Indien je bij het werken in aanraking komt met schadelijke dampen of giftige stoffen, bieden FFP2 mondmaskers niet voldoende bescherming. Het wordt aangeraden om halfgelaatsmaskers te dragen. Deze bedekken de neus, mond en kin. Om volledig beschermd te zijn tegen bijvoorbeeld irritatie bij de ogen of tegen vloeistofspatten kun je een volgelaatsmasker gebruiken, deze bedekken het hele gezicht en dus ook de ogen.
Chemische of nucleaire rampen
Voor ernstige bedreigingen zoals chemische lekken of nucleaire rampen of aanvallen bieden in principe alleen de volgelaatsmaskers voldoende bescherming. Indien je bloot wordt gesteld aan deze schadelijke stoffen is een halfgelaatsmasker niet voldoende aangezien je ogen bij dit masker niet worden beschermd. Een volgelaatsmasker is het enige soort masker dat je voldoende beschermt doordat het je hele gezicht beschermt en meestal gespecialiseerde filters bevat.
Hoe weet ik welke maat gasmasker ik moet hebben?
Bij het aanschaffen van een gasmasker is het, naast het kiezen van het juiste type, erg belangrijk dat het masker goed aansluit op het gezicht. Dit voorkomt dat er ongewenste gassen of dampen in het masker kunnen dringen. Daarnaast moet het gasmasker comfortabel zijn. Een manier om te bepalen welke maat gasmasker je nodig hebt, is het afmeten van de afstand tussen de kin en de neusbrug. Hieronder vind je welke maat geschikt is bij welke afmetingen.
- Als de afstand 110 mm of minder is, wordt maat S/M (klein) aanbevolen
- Als de afstand tussen 110 en 125 mm ligt, wordt maat M/L (normaal) aanbevolen
- Als de afstand meer dan 125 mm is, wordt maat L (groot) aanbevolen
Wanneer moet ik de filters van mijn gasmasker vervangen?
Filters van gasmaskers zijn enorm belangrijk. Deze zorgen ervoor dat je ook daadwerkelijk geen schadelijke stoffen en gassen inademt. Deze filters hebben helaas geen oneindige levensduur. Ze moeten op een bepaald moment worden vervangen. Wij raden aan dit te doen ongeveer 6 maanden nadat ze uit de verpakking zijn gehaald. Daarnaast moeten filters worden vervangen in de volgende situaties:
- Als ademen door de filters lastig gaat
- Als de houdbaarheidsdatum van de filters verstreken is
- Als de filters tekenen van beschadiging laten zien.
Het tijdig vervangen van filters is cruciaal voor een effectieve bescherming tijdens onverwachte situaties. In een noodsituatie kunnen schone filters in combinatie met een noodpakket, inclusief noodrantsoen, waterfilter en een zaklamp, van levensbelang zijn.