Waterfiltersystemen van Berkey zijn de oplossing voor te hoge PFAS waardes in Nederlands drinkwater

Uit onderzoek is gebleken dat drinkwater en voedselproducten in Nederland te hoge concentraties PFAS bevatten. Dergelijk chemicaliën zijn uiterst schadelijk voor het menselijk lichaam. Ze tasten op termijn onder andere het immuunsysteem aan en zijn kankerverwekkend. PFAS zijn door hun unieke eigenschappen enorm populair. Ze lijken daarom niet snel te verdwijnen uit ons dagelijks leven. Bovendien breken de stoffen heel langzaam af. Dat is met name een groot probleem voor drinkwater. Om gezond water te blijven consumeren is het daarom verstandig om zelf actie te ondernemen. Dat kan door je water te zuiveren met een waterfiltersysteem van Berkey.

Allprepare is een Authorized Berkey dealer. Bekijk ons volledige assortiment Waterfilters van Berkey op deze pagina.

De bijzondere eigenschappen van PFAS maakt ze populair

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het is een verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen met een overeenkomstige structuur. De eerste is in de jaren '40 geïntroduceerd. Daar kwamen er in hoog tempo meer bij. Door hun populariteit worden ze overal aangetroffen en is de aanwezigheid in de natuur inmiddels een wijdverspreid probleem. PFAS hebben talloze toepassingen en zijn met name populair voor de coating van producten. Denk bijvoorbeeld aan een antiaanbaklaag in pannen, de verpakkingen van fastfood, verf, brandblusschuim, kleding en schoonmaakproducten.

Chemische materialen met negatieve effecten op onze gezondheid

Het probleem met PFAS wordt voor een groot deel veroorzaakt omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Na verloop van tijd hopen ze op in het ons lichaam en dat van dieren. Er is wetenschappelijk aangetoond dat blootstelling aan PFAS ons immuunsysteem aantast. Door een verzwakt afweersysteem zijn we minder goed in staat om ziektes te bestrijden. Daarnaast zijn PFAS kankerverwekkend. Geneeskundig onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen de aanwezigheid van PFAS en nier-, lever-, testis- en borstkanker. Verder verminderen ze de vruchtbaarheid. Een andere aanzienlijke aanleiding tot bezorgdheid is het effect op de ontwikkeling van een foetus. Want de kans op een miskraam is hoger en het gemiddelde geboortegewicht is lager. Dit is slechts een greep uit de kwalijke uitwerkingen die PFAS hebben. Momenteel is er wereldwijd veel onderzoek, maar er is nog veel onduidelijk.

Op deze manier worden we blootgesteld aan PFAS

De schadelijke chemicaliën komen op verschillende manieren ons lichaam binnen. Verpakkingen van voedsel laten bijvoorbeeld sporen achter. Daarnaast zijn PFAS zo wijdverspreid dat ze in dierlijke producten en vis voorkomen. Hierdoor is inname vrijwel onvermijdelijk. Maar de aanwezigheid van PFAS in ons drinkwater vormt een nog groter probleem.

Zo komen PFAS in ons drinkwater terecht

Inmiddels zijn maatregelen in werking gesteld om de verspreiding van PFAS te beperken. Zo is het gebruik van een aantal varianten verboden en gelden er strenge regels. De giftige chemicaliën zomaar dumpen is er niet meer bij. Maar het grootste probleem van PFAS is dat ze in de natuur niet worden afgebroken. Daarom blijven ze aanwezig in onze leefomgeving en voelen we nu nog steeds de gevolgen van het gedachteloze gebruik van decennia geleden. Brandblusschuim met PFAS werd bijvoorbeeld vaak ingezet voor oefeningen. Producenten van de chemicaliën spelen uiteraard een grote rol. Want zij loosden de materialen gewoon in de natuur.

Na blootstelling blijven PFAS lang aanwezig in ons lichaam

Wetenschappelijk onderzoek naar PFAS is inmiddels in volle gang. De daaruit voorkomende conclusies zijn zorgwekkend. Populaire vormen van PFAS, zoals PFOS en PFOA, worden na consumptie moeizaam afgebroken. Vier jaar na inname is de helft nog aanwezig in het menselijk lichaam. Tenminste, als je over die periode geen PFAS meer binnenkrijgt. De situatie in Nederland is verontrustend

Het RIVM heeft in Nederland inmiddels alarm geslagen

Lees bijvoorbeeld actueel nieuws over PFAS op deze pagina. Aangezien een mens niet zonder voedsel en water kan, lijkt de inname van de kunstmatige en chemische verbindingen onvermijdelijk. Onder andere in moestuinen rondom chemiebedrijven zijn verhoogde concentraties van PFAS aangetroffen. Het RIVM dringt erop aan om de normen betreffende de toegestane hoeveelheid in kraanwater aan te passen. Een compleet verbod op het gebruik van PFAS is de doelstelling voor 2025. Tot dat moment zijn inwoners zelf verantwoordelijk voor het beperken van de inname.

Standaardmethodes helpen niet om de concentraties in drinkwater te verminderen

Zoals gezegd zijn PFAS zeer moeizaam afbreekbaar. Het koken van water heeft bijvoorbeeld geen enkele zin. Standaard waterzuiveringstechnieken hebben eveneens niet de gewenste uitwerking. Filters om chemicaliën en micro-organismen te verwijderen hebben bijvoorbeeld geen enkel effect.

Wat werkt wel om schoon drinkwater zonder PFAS te verwezenlijken?

Uit uitvoerig metingen blijkt dat een aantal methodes om water te zuiveren wel zin heeft. Dat zijn nanofiltratie, omgekeerde osmose en absorptie door middel van geactiveerd koolstof. Als inwoner van Nederland sta je er momenteel alleen voor. De enige manier om minder PFAS via drinkwater binnen te krijgen is om kraanwater zelf te zuiveren.

De Black Berkey waterfilters bieden uitkomst

Gelukkig zijn er methodes om PFAS zelfstandig uit drinkwater te verwijderen. Want de Black Berkey waterfilters boeken uitstekende resultaten. Een groot gedeelte van de PFAS, zoals de veelbesproken PFOS en PFOA, worden voor 99,99% uit het water gefilterd. Je leest het complete overzicht met testresultaten op deze pagina.

Andere manieren om de inname van PFAS te beperken

De doelstelling is om helemaal geen PFAS in te nemen. Op het moment is dat vrijwel onmogelijk door het immense gebruik en de verspreiding van de chemische materialen. Het zuiveren van je eigen kraanwater is daarom de meest efficiënte methode. Daarnaast is het belangrijk om natuurlijke producten te eten. Je eigen maaltijden koken is een goede stap. Zolang je geen gebruik maakt van pannen met een antiaanbaklaag op basis van PFAS. Verpakkingen van fast food bevatten vrijwel zonder uitzondering PFAS voor de coating. Naast voedsel is het verantwoord kiezen van andere producten belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, maar ook aan kleding, schoenen, tapijt en meubels.

De hoop op verantwoorde alternatieven voor PFAS

Er wordt over de hele wereld hard gewerkt om het gebruik van PFAS te verminderen. Daarom zijn producenten op zoek naar alternatieven. De meest in het oog springende is GenX. Maar recente onderzoeken tonen aan dat ook dit materiaal slecht is voor de gezondheid en moeilijk afbreekbaar is.

Met een waterzuiveringssysteem van Berkey beperk je de inname

Er zijn nog geen uitgebreide testen wat betreft het vermogen van de filters van Berkey om GenX uit drinkwater te verwijderen. Maar gezien de gelijkenissen van het materiaal met PFOA is er reden om optimistisch te zijn. Want de concentraties van dergelijke stoffen wordt door Berkey teruggebracht tot 2ppt (deeltjes per biljoen). Tot die tijd zijn de filters van Berkey uitermate geschikt om huidige varianten van PFAS uit je drinkwater te verwijderen.

Bezig met laden...