De “Bugout Bag” is inmiddels een vrij algemeen bekend begrip. Een rugtas met daarin alle benodigdheden om minimaal 3 weken te kunnen overleven. Meestal is zo’n tas relatief groot en daarmee onhandig om overal met je mee te dragen. De meeste mensen met een Bugout Bag, hebben deze om die reden dan ook thuis liggen. Maar als je niet thuis bent als het mis gaat is het wel handig om een kleine tas met wat spullen bij je te hebben die je kunnen helpen veilig thuis te komen, op de plek waar je daadwerkelijke Bugout Bag staat. Zo’n kleine tas wordt ook wel een “Get Home Bag” genoemd. Een Get Home Bag hoef je niet continu bij je te dragen, maar dient enigszins binnen handbereik te zijn. Bijvoorbeeld in je auto, of in een kast op je werkplek, zodat je als het mis gaat alles hebt wat nodig is om veilig thuis te komen. Hieronder hebben wij een lijst gemaakt van 10 essentiële items, die je kan helpen bij het samenstellen van een Get Home Bag.

1. Oordoppen. In geval van een terroristische aanslag, rellen of andere extreme ongeregeldheden, kunnen oordoppen helpen het hoofd koel te houden. Door het luide gegil van mensen in paniek, en loeiende sirenes te dempen is het gemakkelijker om overzicht op de situatie te houden en niet zelf overdonderd te worden door de heersende paniek. Onmisbaar in een Get Home Bag!

2. Een mondkapje. Net als in de Bug Out Bag zijn deze zeer handig in een Get Home Bag. Klein en compact biedt het bescherming tegen stof, bacteriën etc. Onmisbaar in stedelijke gebieden waar door aardbeving of explosies veel schadelijk gruis in de lucht hangt of in gebieden die zijn getroffen door besmettelijke ziektes.

3. Drinkwater. Neem een goede, degelijke (veld)fles met minimaal een liter drinkwater mee, zodat je direct toegang hebt tot drinkwater voor de wandeling of rit naar huis in geval van nood. Een petfles vers bronwater kan ook een goede optie zijn.

4. Een compacte waterfilter. Neem een klein en compact waterfilter mee zodat je, in het geval de tocht naar huis langer duurt dan verwacht, de mogelijkheid hebt om je veldfles aan te vullen met gefilterd water, of om direct uit een waterbron te drinken. Een Sawyer mini of een Life straw zijn beiden goede keuzes.

5. Snacks. Zorg dat je compact en energierijk voedsel in je Get Home Bag hebt zitten. Ga er niet van uit dat je tijd heb om water te koken voor de bereiding van voedsel, dus hou het bij muesli repen, energierijke koekjes of andere snacks die je lang kan bewaren en direct kan eten voor extra energie.

6. Makkelijke schoenen. Er hoeven niet meteen die-hard wandelschoenen in een Get Home Bag te zitten, maar gemakkelijke sneakers kunnen al een zegen zijn. Want zeker in de werkomgeving dragen veel mensen schoeisel dat zeer oncomfortabel is om langere afstanden mee te lopen. Zorg dus dat je comfortabele schoenen in je tas hebt zitten die je kan aantrekken als je niet alle kilometers op hakken of met geklede schoenen wil maken in geval van nood.

7. Een Poncho. Een get home bag is relatief klein en compact. Geen plek voor meerdere lagen kleding, maar wel voor een simpele poncho om over de normale kleding heen te trekken. Zo blijf je droog in de regen en kun je gemakkelijker wind en kou buiten houden op weg naar huis.

8. Een EHBO kit. Zorg voor een (survival) EHBO kit in je Get Home Bag. Zo kun je indien nodig jezelf, maar ook anderen helpen in geval van nood. Zeker als er door een grootschalige calamiteit geen zicht is op tijdige professionele hulp. Wat er in zo’n EHBO kit moet zitten wordt uitgebreid besproken in een apart topic.

9. Een kaart en kompas voor navigatie. Mocht tijdens een grote calamiteit het communicatienetwerk instorten, dan is het handig om een landkaart van de regio te hebben om je weg te vinden, of om met anderen beter te communiceren over locatie, richting of om punten te markeren. Een opvouwbare kaart en kompas hoeven bovendien niet veel ruimte in beslag te nemen.

10. Een mini survival kit/survival tin. Een klein compact survival kitje met daarin in elk geval een klein zakmesje of multitool en een manier om vuur te maken. Een mini survival kit is altijd een must have en kan op verschillende manieren ingericht worden. In een apart topic zal er aandacht besteedt worden aan de mini survival kit!

Hoe groot moet de tas voor een Get Home Bag zijn? Zolang in elk geval bovenstaande items in de tas passen ik de tas groot genoeg, maar het moet zeker geen te kleine tas zijn. Wat extra ruimte om bijvoorbeeld een trui op extra fles water mee te dragen is altijd mooi meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan een daypack van circa 20 liter. Bekijkt u al onze survival rugzakken.