Hoe veilig is Nederlands kraanwater?

In Nederland is het heel normaal om water zomaar uit de kraan te kunnen drinken zonder erbij na te denken. Echter is dit wel echt zo gezond?

Kwaliteit Nederlandse kraanwater

Het Nederlandse kraanwater moet door veel strenge keuringen heen voordat het bij jou thuis uit de kraan zal komen. Op dit moment zijn er in Nederland 10 drinkwaterbedrijven werkzaam. Deze bedrijven staan op verschillende plekken in Nederland zodat het water lokaal blijft. Hierdoor kun je verschil in smaak proeven als je water drinkt in Limburg en daarna naar Groningen rijdt. Dit verschil komt door de minerale verhouding en de hardheid van het grondwater of oppervlaktewater. Helaas is het niet mogelijk om overal in Nederland grondwater te gebruiken, hierdoor wordt op sommige plekken oppervlaktewater gebruikt. Het oppervlaktewater is minder schoon als grondwater aangezien dit ‘nieuwer’ water is. Het grondwater ligt vaak al eeuwen in de grond en wordt door de verschillende lagen vanzelf gedeeltelijk gereinigd. Aangezien het oppervlaktewater hier nog niet de kans voor heeft gehad, bevat het meer stoffen wat niet gezond is om binnen te krijgen. Gelukkig controleert Nederland het oppervlaktewater extra goed door meer testen te doen als bij het grondwater.

nederlands kraanwater

Is het Nederlandse kraanwater wel gezond?

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid cadmium, lood, arseen en kwik die volwassenen binnenkrijgen. Helaas was dit veel te hoog. Als de blootstelling te hoog is, is er verhoogde kans op nierschade op latere leeftijd en dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Nu weten we dat Nederlands kraanwater al erg schoon is, maar is het schoon genoeg? Het antwoord op die vraag is: Nee. Het water is een paar jaar geleden al gecontroleerd door het RIVM en uit die onderzoeken blijkt ook dat er te veel zware metalen in het water zitten. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van het brein en de intelligentie worden aangepast. Dit is helaas niet iets wat je makkelijk kan testen als de schade al is gebeurd. Ook is het niet duidelijk hoe groot het risico is voor je gezondheid. Hiervoor moeten ze nog uitgebreidere testen en onderzoeken gaan doen.

Wat kan je hier tegen doen?

Op dit moment is de veiligste optie om niet direct meer uit de kraan te drinken maar om een waterfilter te gebruiken voordat je het water gaat drinken. Een waterfilter zorgt ervoor dat bijna alle stofjes, metalen en andere onzuiverheden uit het water worden gefilterd. Een goede optie daarvoor is de British Berkefeld waterfilter. Deze filter is makkelijk in gebruik en gaat lang mee. Voor extra zekerheid of als je naar het buitenland gaat, kun je extra Fluoride filters toevoegen. Deze filters zorgen ervoor dat alle extra zware metalen uit het water worden gefilterd.

Bezig met laden...