Hoe kan ik het beste mijn eten bewaren?

We moeten allemaal elke dag eten. En de ene dag eten we meer dan andere dagen. Soms gooien we eten weg, maar dat is eigenlijk heel erg zonde. In dit blog ga ik je precies uitleggen hoe je je eten het beste kan bewaren. Dit is goed om verspilling van eten tegen te gaan en ook is het erg fijn voor de portemonnee.

Op welke manier je je eten kan bewaren hangt erg af van wat voor eten het is, maar ook in welke staat het eten zich bevindt. Is het bijvoorbeeld al een gemaakt gerecht wat is overgebleven of is het een stuk groente wat je nog graag wil bewaren?

Koelkast Inrichten

Wat erg belangrijk is voor de houdbaarheid van je eten is de inrichting van de koelkast. Op sommige plekken is het namelijk iets warmer dan op andere plekken in de koelkast. Voor een optimaal gebruik raden wij de volgende indeling aan:

Koelkast

Koelkastdeur:

Wat belangrijk is om te weten bij de indeling van de koelkast is dat de koelkastdeur de “warmste” plek is in de koelkast. Dit komt omdat de deur natuurlijk af en toe open gaat om iets uit de koelkast te kunnen pakken. Daarom is het het beste om in de deur producten als: frisdrank, sauzen en boter neer te zetten.

Bovenste Plank:

Als je kijkt naar warmteverschillen in de koelkast is het op de bovenste plank ietsje warmer ten opzichte van de onderste plank. Daarom kan je hier het beste je kaas, vleeswaren, yoghurt en open potjes bewaren. Een goede tip zijn bakjes voor je vleeswaren en kaas.

Middelste Plank

De temperatuur in het midden van de koelkast is ideaal voor producten als eieren en melk. Wanneer je eten overhoud, bewaar deze dan ook op de middelste plank van je koelkast. Wat nog een goede tip is: zet je open potjes vooraan, zo vergeet je ze niet!

Onderste Plank

Zoals ik eerder noemde zijn er wat kleine verschillen in temperatuur in de koelkast. Het koudste plekje is de onderste plank. Op deze plek kan je het beste rauw vlees, vis en andere snel bedervende producten neerleggen. Lees hierover meer onder “Bederfelijk Voedsel”.

Groentelade

Er zit verschil in welke groente je buiten de koelkast moet laten en welke je het beste wel in de koelkast kunt bewaren. Ook zijn er soorten fruit die je het beste in de koelkast kan leggen. Wat met name belangrijk is, is dat de luchtvochtigheid in de groentelade het hoogste is en hierdoor beschadigt je groente niet door de kou.

Bederfelijk Voedsel

Het is erg belangrijk om goed op te letten bij bederfelijk voedsel. Dit kan je vaak niet erg lang bewaren en moet je dus op een goede manier opslaan. Voorbeelden van bederfelijk voedsel zijn: vers vlees, rauwe vis, vleeswaren en gesneden groente. Om deze producten goed te bewaren moet je het koud leggen. Wat hierbij belangrijk is, is dat je de koelkast op 4 graden zet. Dit is erg van belang omdat bij deze temperatuur nauwelijks bacteriën en schimmels kunnen groeien. Blijf het eten natuurlijk wel goed in de gaten houden!

Kliekje in de vriezer

Kliekjes

Wat voor het bewaren van de restjes eten erg belangrijk is, is dat je het eerst goed laat afkoelen voordat je het in de koelkast of in de vriezer zet. Daarnaast is het ook slim om het in afsluitbare bakjes te doen om het eten langer te kunnen bewaren.

Wanneer je de restjes van je eten in de koelkast gaat bewaren, kan je het tot maximaal 2 dagen daarna nog opeten. Hierna heb je namelijk kans dat er bacteriën in gaan groeien waar je ziek van kan worden. Wanneer je het eten graag wat langer wil bewaren voor bijvoorbeeld een onverwacht moment, bewaar dan het eten in de vriezer. Wanneer je het eten in de vriezer bewaart, kan je het eten tot wel 3 maanden bewaren. Dat is dus aanzienlijk langer dan wanneer je het in je koelkast bewaart.

Wees vooral erg voorzichtig met wat u nog wel en niet kan eten. Houd het eten daarom goed in de gaten en bekijk en ruik er goed aan voordat u het gaat eten!

Bron

Voedingscentrum
Bezig met laden...