Dingen die ik moet weten voor het opslaan van mijn noodvoorraad!

In het blog (Zelf een noodrantsoen aanleggen met lang houdbaar voedsel uit de supermarkt) hebben we al een klein beetje besproken wat de beste manier is om je noodvoedsel op te slaan. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wanneer je zelf een noodvoorraad wil gaan aanleggen en niet weet wat je hiervoor nodig hebt en graag wil weten wat je moet doen om zo’n noodvoorraad aan te leggen verwijs ik je graag naar het blog (Zelf een noodrantsoen aanleggen met lang houdbaar voedsel uit de supermarkt).

Noodvoorraad, hoe sla ik het op?

Wanneer je een noodvoorraad hebt verzameld die helemaal naar je eigen wens is, moet je het gaan opbergen. Er zijn een aantal dingen erg noodzakelijk voor het opslaan van je voorraad. Dit is zo belangrijk omdat dit de duur van de houdbaarheid kan verlengen. De volgende dingen kunnen een gevaar zijn voor je noodvoorraad:

Noodvoorraad

Een te Hoge Temperatuur

Wat voor je langhoudbare voedsel erg belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat de temperatuur in de ruimte waar je het opslaat niet te veel schommelt. Er is namelijk een vuistregel die zegt dat voor elke 10 graden dat het warmer wordt de houdbaarheid van je voorraad wordt gehalveerd. Zorg ervoor dat het nooit boven de 20 graden wordt.

Een Hoge Luchtvochtigheid

Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is in de ruimte is dit niet goed voor de houdbaarheid van je noodvoorraad. Wanneer dit toch het geval is, zou je dit kunnen voorkomen door het vacuüm te verpakken in zakken.

Zonlicht

Het is belangrijk dat je de noodvoorraad in een donkere ruimte bewaart. Dit is erg goed om de houdbaarheid te verlengen. Hierdoor kan de temperatuur ook niet zomaar oplopen.

Ongedierte

Er mag absoluut geen ongedierte bij de producten komen, dit is heel erg belangrijk. Als de plek waar je je noodvoorraad hebt opgeslagen erg vochtig is, trekt dit ongedierte aan. Zorg dus dat het droog ligt. Zorg ook dat alle openingen afgesloten zijn.

Lang houdbaar voedsel, waar sla ik het op?

Wanneer je een noodvoorraad gaat aanleggen is het erg belangrijk dat je dit op een bepaalde manier opslaat om op deze manier de duur van de houdbaarheid te verlengen. We gaan het nu eerst hebben over de plek waar je de voorraad het beste op kan slaan.

Voorraadkast

Kelder:

Heeft u thuis een mooie kelder dan is dit de ideale plek om je noodvoorraad op te slaan. Het is hier namelijk vaak erg donker. Ook is de kelder een droge plek, zorg er alleen wel voor dat je noodvoorraad hoog ligt. Leg de voorraad nooit op de grond.

Voorraadkast:

Wanneer je geen kelder hebt maar toch graag je noodvoorraad op een goede plek wil opslaan is een voorraadkast een goed idee. Wanneer je er geen een hebt, kan je ook een kast aanschaffen. Zorg dat de kast goed afsluitbaar is zodat er geen zonlicht binnen komt. Zet hem op een droge plek.

Wanneer je je aangelegde noodvoorraad op de juiste manier opslaat kan je deze jaren lang bewaren, zodat je deze kan gaan aanbreken in tijden van nood. Dus als je goed voorbereid wil zijn, moet je ervoor zorgen dat je noodvoorraad goed opgeslagen ligt.

Bezig met laden...