Waterfilter

Een gemiddeld mens kan slechts 3 dagen overleven zonder drinken. Als om wat voor reden dan ook de drinkwatertoevoer stopt kan de mogelijkheid om water uit een beek, dakgoot of ton te kunnen filteren tot drinkwater, levens redden. Zo worden membraanfilters al jarenlang wereldwijd met succes ingezet om mensen van drinkwater te voorzien. Er zijn kleine waterfilters voor wie mobiel wil blijven en voor wie dat minder van belang is en voor wie meer capaciteit kunt u een grotere waterfilter kopen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om een voorraad met water aan te houden.

Een houtkooktoestel en brandhout

Daar waar een mens slechts 3 dagen zonder drinken kan, kan onderkoeling al binnen 3 uur dodelijk zijn. Uiteraard leven wij hier niet in een land met extreme temperaturen, maar als de aanvoer van gas en elektriciteit stopt, is een houtkooktoestel als backup geen overbodige luxe. Een houtkooktoestel kan gebruikt worden om gemakkelijk (water) op te koken en het geeft warmte. Ook zonder crisis kan het in de zomer een praktisch en gezellig alternatief zijn voor een kampvuurtje.

Een minimale voedselvoorraad

De snelheid waarmee de schappen in de supermarkten leeg zijn als paniek toeslaat door een economische crash, zal velen doen verbazen. Mensen zijn bang en wanhopig, waardoor winkelen in die paniek het beste vermeden kan worden. Voor wie niet al zijn eten uit eigen tuin haalt, is het hebben van een goede voedselvoorraad in de vorm van een noodrantsoen daarom meer dan verstandig. Belangrijk is dat het voedsel lang houdbaar is en goede voedingswaarde heeft. Denk aan de luxere gevriesdroogde maaltijden, de meer Spartaanse NRG noodrantsoenen of regulier verkrijgbaar ingeblikt voedsel als bonen, tonijn of droog opgeslagen rijst. Voor hoeveel dagen voedsel je in huis moet hebben is afhankelijk van je filosofie, maar een 30 dagen noodrantsoen is een mooi minimum.

Een zonnepaneel met accu

Met een portable zonnepaneel heb je de mogelijkheid om een telefoon, tablet of zelfs laptop op te laden in het geval dat het elektriciteitsnet plat ligt, kan bijzonder waardevol zijn. Zelfs als het mobiele netwerk of internet uit de lucht is. Zo kunnen telefoons en tablets bijvoorbeeld gebruikt worden om locaties of gebeurtenissen vast te leggen, en kan de mogelijkheid om muziek af te spelen, een film op te zetten of om een videospel te spelen een flinke morele opsteker zijn in tijden van crisis. Goal Zero is marktleider op dit vlak en biedt fantastische producten aan.

Fysiek zilver, goud en contant geld

Goud en zilver zijn van oudsher internationaal de veilige haven in tijden van crisis. Overal ter wereld waar ooit extreme inflatie of hyperinflatie toe heeft geslagen waren de bezitters van goud en zilver diegenen die hun koopkracht konden behouden waar anderen werden uitgekleed. Zilver kopen en goud kopen zijn een hedge tegen zware economische crisis met de potentie om zelfs winst te “genereren”. Waarbij goud de meeste zekerheid geeft en zilver de meeste potentie heeft. Wanneer een monetaire crisis om zich heen slaat kan er binnen 24 uur ruilhandel ontstaan. U kunt nier meer bij uw geld op de bank bijvoorbeeld. In zo'n situatie is het zeer handig contant geld te hebben, zilveren munten en gouden munten. Zodat u altijd over een vorm van geld beschikt om transacties te doen.

Praktische ruilmiddelen

Men kan zich voorstellen dat wanneer het betalingsverkeer op z’n gat ligt, een taxichauffeur niet meteen behoefte heeft aan een zilveren munt in ruil voor zijn diens. Een pakje sigaretten of een flesje alcoholhoudende drank hebben daarentegen een concretere waarde. Het hebben dergelijke (langer houdbare) genotsmiddelen kan zeer waardevol zijn. Denk dus aan whisky, wodka, rode wijn, sigaretten, etc.

Hygiëne artikelen

Het belang van een schone omgeving wordt te vaak (ook door preppers)onderschat! Als vuilnis een tijd niet opgehaald wordt en op straat blijft liggen ontstaat al snel een levensgevaarlijke situatie in drukbevolkte gebieden. Spreek met buren af wat te doen met vuilnis. Een tijdelijke oplossing is het goed ingepakt begraven van vuilnis en de plek markeren om het later op te ruimen. Een andere, permanentere optie is verbranden, maar dit levert gezondheidsrisico’s op. Zo blijken militairen die op uitzending belast waren met verbranding van afval vaker met chronische gezondheidsklachten te kampen. Alles is echter beter dan vuilnis te laten liggen. Zorg in elk geval voor vuilniszakken, ontsmettingsmiddelen een schep!

Medicijnen & persoonlijke verzorgings producten

Wie van medicijnen afhankelijk is doet er goed aan wat op voorraad te hebben. Zorg voor simpele pijnstillers als paracetamol of ibuprofen en heb een EHBO kit in huis. Qua persoonlijke hygiëne blijkt uit de praktijk (zoals in Venezuela nu) dat zoiets essentieels als tampons tijden een zware economische crisis uiterst schaars kan zijn. Zorg dus ook voor voldoende tampons, toiletpapier, zeep, condooms en tandpasta. Dit kunnen dus ook handige ruilmiddelen zijn.

Spelletjes en boeken

Een positieve instelling staat eigenlijk bovenaan op elke survival lijst. Met de beste uitrusting alleen kom je er niet. Het is daarom belangrijk om die positieve instelling te behouden. (Gezelschaps-) spelletjes en andere vormen van ontspanning maken het een stuk gemakkelijker om de moed erin te houden. Het hebben van informatieve boeken zoals een medische encyclopedie, kruidenboek of survivalboek kan bovendien zeer waardevol zijn als er tijdelijk geen toegang is tot internet.

Een bugout bag

Mocht je ondanks eventuele voorbereidingen onverwachts gedwongen worden om z.s.m. je huis te verlaten, dan is het hebben van een rugtas met daarin alle benodigdheden om enige tijd te kunnen overleven geen overbodige luxe. De wetenschap dat je altijd in een ogenblik al het noodzakelijke kunt oppakken en meenemen, kan bovendien rustgevend zijn. Wat er in een bugout bag moet zitten is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren en is voer voor een apart topic.