Bij de Waterfilter Sawyer Mini wordt het volgende meegeleverd:· 0.1 micron absolute hollowfiber membranemembraam inline filter· Inclusief oprolbare container van 0,5L· Inclusief rietje om direct te drinken uit de bron en spuit om de filter te reinigen· Verwijderd (99.99999%) van alle bacteriën en protozoa zoals salmonella, cholera, e.coli, giardia en cryptosporidiumAllprepare heeft mij zo 1 toegestuurd om het eens uit te testen.De bijgeleverde zak was snel gevuld en vervolgens werd deze simpel op het filter gedraaid.We hebben ook een 1,5 liter fles geprobeerd en paste zonder probleem zelfs de 0.5 liter flessen gaan zonder moeite.

Nu neemt de bijgeleverde waterzak veel minder ruimte in dan een 2L fles dus overstappen was sowieso geen goed idee maar wel ideaal als je in een situatie komt en je zo'n fles hebt en vult met (beek) water.De zak en de waterfilter werden vervolgens ondersteboven gehouden. Het water begon meteen te stromen en had totaal geen druk nodig om door het filter te gaan. Binnen een minuut was het water uit de zak door het filter gestroomd.Vanzelfsprekend waren we nieuwsgierig naar de kwaliteit van het water. Nadat iedereen een slok had genomen was het oordeel als snel duidelijk. Het water smaakte niet alleen goed, het smaakte ook nog eens een stuk voller en beter dan kraanwater.

Omdat de Waterfilter Sawyer Mini nooit alle schadelijke bacteriën tegenhoudt (99.999999%), hebben we het water vervolgens nog een paar minuten gekookt op het vuur . Hierdoor zou het water niet alleen schoon van vuil maar ook vrij van bacteriën moeten zijn. Nadat het water kookte hebben we het wat heen en weer gegoten om wat meer zuurstof/smaak in het water te krijgen. Vervolgens kon de volgende testronde beginnen. De volle smaak was iets vermindert maar verder was het water zeer goed te drinken.

Nadat we het water hadden gezuiverd hebben we het filter nog eens goed bekeken. Op het witte gedeelte van het filter waren wat donkere plekjes zichtbaar en de binnenkant was waarschijnlijk net zo vies. Gelukkig komt deze set inclusief een reinigingsspuit. Nu is dit niet meer dan een simpele spuit waarmee je het water onder een iets hogere druk door het filter kan spuiten. Nadat we 1 keer hadden gespoten leek het filter weer helemaal schoon, dus dat was verder ook prima in orde. Na nog even geschud te hebben was ook het laatste water eruit en kon het filter weer in de rugzak geplaatst worden.

Naast bovenstaande methode kun je het water ook direct via een rietje door het filter zuigen maar dit leek ons niet het meest verstandige in verband met de bovengenoemde bacteriën. Maar toch heb ik dit getest met water wat hier door de beek (de jeker) stroomt.

En is ook bewezen dat dit in geval van nood zonder probleem zou kunnen, waardoor je zelfs de zak niet nodig hebt. Het is nu zondagmiddag en niemand heeft zich nog ziek gemeld dus dit filter lijkt prima te werken! Het enige wat we nog misten bij dit filter is een handig foedraaltje waar je het filter, de zak, het rietje en de reinigingspuit in kan doen. Mocht je nog een oud opbergzakje / hoesje hebben voor je zonnebril dan zit je verder goed.

De Waterfilter Sawyer Mini zit voortaan dan ook in mijn standaard uitrusting en is mede dankzij een levenslange garantie de meest handige en zekere manier om voortaan het water te zuiveren.Bekijk ook de fantastische Berkey Waterfilters die ook zware metalen en virussen uit het water filteren!